Hydrofiele doek

Hydrofiele doek 75 x 75 cm, onmisbaar in je babyuitzet

Iedereen kent ze wel. En als je ze niet kent, leer je ze heel snel kennen zodra je in de babywereld stapt. Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers staan bovenaan de uitzetlijst, je hebt er stapels van nodig en zodra je baby geboren is zul je ze vaker gebruiken dan je nu denkt.

 

Hydrofiele doek of hydrofiele luier?

Het is eigenlijk allebei hetzelfde. Het maakt niet uit wat er op je uitzetlijst staat, met een hydrofiele luier of een hydrofiele doek wordt precies hetzelfde bedoelt. Vroeger waren de hydrofiele luiers namelijk, zoals de naam het al zegt, luiers. Ze werden op een speciale manier gevouwen, waardoor de hydrofiele luier plas en poep goed kon opvangen en met veiligheidsspelden vastgemaakt. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat er veel praktischere wasbare luiers bestaan, maar nu weet je waar de naam vandaan komt. Omdat ze eigenlijk niet meer als hydrofiele luiers worden gebruikt, noem ik ze gewoon hydrofiele doeken.

 

Wat is een hydrofiele doek?

Een hydrofiele doek is een katoenen doek van los geweven katoenen vezels, op dezelfde manier als de gaasjes die je voor wondverzorging gebruikt. In theorie zou je dus een stukje van de doek ook prima voor dat doel kunnen gebruiken (mits in de kookwas geweest). Een andere benaming voor hydrofiel is dan ook double gauze, het zijn dan ook twee lagen van die los geweven hydrofiele doek die met elkaar verweven zijn. Door deze losse structuur is de hydrofiele doek veel zachter en soepeler dan bijvoorbeeld een lakentje. En zo neemt de hydrofiele doek vocht goed ook op. Hydrofiele doeken zijn ook bekend als mousseline doeken voor baby's.

 

Waar gebruik je de hydrofiele doek voor?

Op je uitzetlijst staat dat je 10 hydrofiele doeken nodig hebt. En dit is echt het minimale aantal dat je nodig hebt. Je gebruikt de hydrofiele doek namelijk om je baby mee af te drogen, je gebruikt hem op je aankleedkussen zodat je die niet steeds hoeft te verschonen. Je gebruikt een hydrofiele doek in de kinderwagen en het bedje onder het hoofdje tegen het spugen. Je legt er een in de box en je zorgt dat je er altijd een aantal voor het grijpen hebt.

 

Waarom gebruik je geen handdoek om je baby af te drogen?

Een baby is heel erg klein en heeft heel veel huidplooien waar vocht tussen kan gaan zitten, wat vervolgens gaat smetten als het niet goed droog gemaakt wordt. Een handdoek is vrij dik en je kunt je er vast iets bij voorstellen dat je dan niet goed in de liezen van je baby kunt komen om ze droog te maken. Daarom gebruik je een hydrofiele doek 75 x 75 cm. De hydrofieldoek is veel dunner dan een handdoek, maar neemt vocht wel goed op. Zo kun je goed tussen de huidplooien zoals liezen, oksels en onder de kin komen, zodat ze goed droog worden en je die vervelende smetplekken voorkomt.

 

De grote hydrofieldoek van 75 x 75 cm

Toen mijn kinderen klein waren had ik gewone saaie hydrofiele doeken van de Hema en Prenatal. Nog net wel met een kleurtje, maar verder zijn ze vrij saai. De multidoek van Hema en Prenatal zijn 60 of 70 cm in afmeting, en na het wassen krimpen ze tot een formaat van 50 of 60 cm. Hier kon ik mijn kinderen net mee afdrogen, maar ik kon ze er niet in wikkelen om ze makkelijk af te drogen. Omdat ik dat miste maakte ik voor mijn jongste al iets grotere hydrofiele doeken waarbij dat wel prettig ging, maar het formaat van hydrofiele doek 75x75 cm is nog veel prettiger in gebruik. Bovendien was ik alle stoffen voor (40 graden, zonder wasmiddel), waardoor de hydrofiele doek niet meer (of niet meer zo erg) krimpt in de was.

 

Hydrofiel met print

Zoals ik al zei, had ik bij mijn kinderen saaie hydrofiele doeken. Van de multidoeken met een kleurtje werd ik het vrolijkst als ik ze gebruikte. Maar nu ik zelf (voor mijn haar, curly girl methode) hydrofiele doeken met print in gebruik heb word ik er veel vrolijker van! Hydrofiele doeken met vrolijke printjes die bij jou passen zijn gewoon veel leuker om te gebruiken dan saai wit. Je gebruikt de hydrofieldoek heel erg vaak, dus een aantal waar je heel erg blij van wordt, is een super aanvulling op je babyuitzet!

 

Hydrofiele doek met naam geborduurd

Na het voorgaande gelezen te hebben, denk je misschien wel; ‘ik geef een hydrofiele doek als kraamcadeau!’. Je gebruikt hem zo veel, dat het zeker geen overbodig cadeau is. Hoe leuk is het dan als het, naast een hydrofiele doek met print, ook nog eens een gepersonaliseerd kraamcadeau wordt? Wil je een hydrofiel met naam geborduurd geven? Dan kun je zeker bij mij terecht. Je hebt de keuze uit 10 mooie lettertypes en 16 prachtige kleuren borduurgaren. Daar zit vast iets naar jouw wens tussen! Zo geef je pas echt een origineel kraamkadi.

 

Zachte hydrofiel doeken

De hydrofiele doeken van Studio Stof&Draad zijn heerlijk zacht en worden door gebruik nog veel zachter. Wil je de allerzachtste hydrofiele doek in huis hebben? Kies dan voor de hydrofiele doek ‘SUPER SOFT’, zachter kan niet!

 

Hydrofiel multidoek 75 x 75 cm voor curly girl methode

Als curly girl is haarverzorging het belangrijkste om je krullen goed tot zijn recht te laten komen. Om je haar mooi te laten drogen nadat je het gewassen hebt, droog je het door te ploppen. Ploppen is je krullen met de hydrofiele doek 75 x 75 cm droger knijpen, waarna je je haar in de hydrofiele doek wikkelt om verder te drogen. Gebruik je een hydrofiele multidoek van Studio Stof&Draad, dan wordt dit door de leuke printjes ook nog eens een leuke taak!

Hier vind je een filmpje waarin ik laat zien hoe je je haar droogt met de hydrofiele doek 75x75 cm.

 

Grote hydrofiele doek xxl nodig?

Hier vind je de hydrofiele doeken xxl of swaddles van 120 cm.

 

zachte hydrofiele doek
hydrofiele luier 75 cm bloemen paars
hydrofiele doek 75 cm eucalyptus zelf samenstellen
grote hydrofiele doek 75 cm vogels meisje
hydrofiele doek 75cm bosdieren
hydrofiele doek met naam besjes