No Waste

Duurzame omgang met materialen

Ik vind dat ik duurzaam met stoffen en materialen om moet gaan. Ik houd er dan ook niet van als ik hele stukken stof weg moet gooien omdat ik er geen directe bestemming voor heb. Daarom vind je hier no waste producten, producten die ik maak om duurzaam met mijn materialen om te gaan, maar die ook nog eens duurzaam in gebruik zijn!

 

Wasbare snoetenpoetsers

Je kent ze wel, die pakjes met snoetenpoetsers uit de supermarkt. Als je een kind hebt dat allergisch is voor bepaalde stoffen die er in zitten (het blijft chemisch), of je vind net als ik dat je voor de duurzaamste optie moet kiezen, zijn de wasbare snoetenpoetsers een uitkomst voor jou! De wasbare snoetenpoetsers worden gemaakt van restanten badstof en katoen of hydrofiel. Ze zien er door de print leuk uit en door de badstof achterkant kun je het gezichtje van je kindje schoonpoetsen. Alles wat je verder nodig hebt is wat water uit de kraan. Is je kindje heel erg vies, dan gebruik je er een beetje babyzeep bij, maar eigenlijk is dit alleen nodig bij schmink. Ze zijn 15x15 cm, makkelijk op te bergen in een laatje en een prettig formaat in gebruik.

 

Monddoekjes

De monddoekjes worden gemaakt van resten hydrofiel. Ze zijn 30x30 cm en dus een stukje groter dan de wasbare snoetenpoetsers, maar ook wat dunner. Gebruik ze om je kindje mee schoon te maken na het eten. Doordat ze van hydrofiel zijn gemaakt, heb je het niet door als je er een in je tas hebt, dus heb je altijd een poetsdoekje voor het kindergezichtje bij je. Knoop hem aan het speentje vast, zodat je het speentje niet kwijtraakt, of knoop hem zodat je een tutpopje hebt. Genoeg mogelijkheden!

 

Brillendoekjes

De monddoekjes zijn ook te gebruiken als brillenpoetsdoekje. De opticien gebruikt zelf ook een hydrofiele doek om brillen schoon te maken en raadt ze aan. Door het formaat van 30x30 cm zijn ze veel handzamer in gebruik en stop je ze ook makkelijk in je tas om je bril na een natte fietstocht of wandeling even schoon te poetsen. Bovendien kun je ze op dezelfde manier wassen als je andere hydrofiele doek, dus hoef je niet bang te zijn dat je brillendoekje stuk gaat in de was! Hier liggen ze door het hele huis verspreid voor alle brildragers.

 

Wat gebeurt er met de stof die je dan nog over houdt?

Sommige stoffen zijn niet geschikt om monddoekjes en wasbare snoetenpoetsers van te maken. Of ik heb zo veel voorraad doekjes dat ik even een stop in het maken inlas. Die restanten gaan naar iemand die voor sterrenkindjes naait. Kleinere restanten gaan naar een school of kinderdagverblijf om mee te knutselen. Zo creëren we een circulaire economie!